Actualment esteu veient Quan la moda Mata!

Quan la moda Mata!

  • Autor de l'entrada:
  • Categoria de l'entrada:Notícies


Per a fer roba i calçats, agafar una mica de teixit o pell, fil i per descomptat … molts productes químics! Segons un reportatge de cadena de televisió francesa Arte, Àsia s’hauria tornat el paradís de la moda que “mata”. Cada vegada més fàbriques fan servir substàncies nocives per a fabricar les seves peces tèxtils. No hi ha dubte que no veureu l’armari de la mateixa forma després de llegir això …

La cadena Arte va emetre un reportatge terriblement interessant l’estiu passat, sobre els processos de fabricació en vigor en els països asiàtics, en el sector tèxtil i pelleteria. Molt interessant però més aterridor encara!

 Els productes tòxics usats en l’agricultura ja s’havien assenyalant amb el dit. Ara són els productes tòxics a la nostra roba i accessoris.

Tot comença a Europa, on la indústria química fabrica productes tòxics de tot tipus, més o menys tòxics per a l’home i el medi ambient, que després exporta als països “low costs”. Aquests productes serveixen per a fabricar texans, samarretes, roba interior, calçats, joguines … i que trobem en totes les botigues i després a les nostres cases

A més, aquests productes tòxics manipulats sense cap protecció a l’Índia o Bangladesh han enverinat als treballadors i  famílies. Les grans marques de moda especialment “afectades” estan citades en el reportatge: H & M, C & A, Esprit, Zara (i tot el grup INDITEX), etc.

A la secció dels verins comunament empleats, hi ha el dimethylfumarate (DMFu), que es troba el les bosetes que s’insereixen en les caixes de sabates, per exemple. A temperatura ambient es presenta en forma cristal, blanca i gairebé sense olor, i té proprietats antifúngic, (antimicòtic), o sigui que destrueix a més impedeix el desenvolupament de bacteris. S’usa principalment per a la conservació de llavors, de tèxtils, articles de pell, i mobiliari durant l’emmagatzematge i transport. En teoria, l’ús del DMFu amb fins antifúngic està prohibit a Europa, en el marc de la directiva 98/8/CE, anomenada «biocides». Però el cas és que aquest producte continua sent utilitzat en la majoria dels productes fabricats a Àsia com sabates, sofàs, butaques, articles de pell … I els controls efectuats en aquests productes són escassos, i no serveixen de res ja que no existeix cap obligació de retirar els productes incriminats, ni sanció per a l’empresa que els importa. A França, nombrosos casos d’irritació, de vegades molt importants, degudes a l’exposició al DMFu estan diagnosticats cada any.

Adobament de pells
Des de fa un temps, la Xina no aconsegueix abastar la demanda mundial de pells. Així doncs és Bangladesh qui s’ha convertit en un del dels exportadors més importants de pell. Hi trobem pell de vaca en abundància, i la mà d’obra és la més barata del món. però sobretot, la reglamentació en matèria de protecció ambiental i protecció dels treballadors és gairebé inexistent. Mentre que en els tallers de europeus estan sotmesos a reglamentacions comunitàries estrictes i suporten alts costos per al tractament de les deixalles i per a la protecció dels treballadors. Són moltes les raons perquè les marques occidentals es proveeixin en pells barates procedents de Bangladesh.

La llista dels productes químics potencialment perillosos per a l’home i el medi ambient utilitzat en el tractament de les pells és llarga. Entre altres, es troben sals de crom, el crom exavalent (chrome VI) cancerigen per inhalació i lergen per contacte, substàncies orgàniques clorades que ataquen a les vies respiratòries, òxid d’etilè que s’ataca al patrimoni genètic, diversos metalls pesants (alumini , níquel, plom, mercuri …) Productes a base de cianur … Els obrers bengalí que desconeixen per complet la toxicitat d’aquests productes manipulen sense protecció i sovint amb els peus i les mans nues i sense màscara. Això sense comptar les aigües usat, plenes de producte tòxics s’aboquen als carrers sense cap tipus de tractament, i que contaminen poc a poc les ciutats i les terres agrícoles al seu voltant.

Encerades en contenidors, les pells enverinades desembarquen després en els ports europeus. Segons el centre de salut laboral del port d’Hamburg, un contenidor de cada dos procedents d’Àsia esta doncs contaminat per substàncies clorades. Per no haver de obrir-los i inhalar els gasos, s’efectuen els controls mitjançant una sonda introduïda dins del contenidor tancat! Però duana procedeix a controls aleatoris i cap disposició jurídica permet parar els contenidors contaminats, que després podran creuen Europa lliurement. Així doncs, són els treballadors encarregats d’obrir i emmagatzemar les mercaderies els que estan exposats a aquests gasos tòxics.

La indústria Tèxtil
A més de les pells, el tèxtil també empra molts productes químics potencialment perillosos. Així, en el magatzem central de la marca H & M, al port d’Hamburg, el 70% dels empleats es queixen de dolors poden resultar d’un enverinament a causa de la mercaderia que manipulen. O aquesta treballadora de Esprit, el treball consistia a planxar els texans acabats de sortir del contenidors, que avui pateix greus problemes respiratoris, probablement a causa del dichloromethane (un dels solvents més irritants que existeix), present en els texans fabricats a Àsia.

!Quan la moda mata! És Precisament perquè Els Texans descolorits, usats o trencats estan de moda que un centenar d’obrers turcs han mort. Utilitzin una tècnica de arenat per a donar-los a aquests Texans un TOC “USAT”, per descomptat sense PROTECCIÓ adaptada per als treballadors. Avui AQUESTA tècnica està prohibida a Turquia però no a Bangladesh on Els Empleats Treball amb un drapeado Humit a persones i boca com a única protecció. Això no impedeix que els minúscules partícules de quars s’incrusten en els Seus pulmons, i acabin asfixiants-els del tot.

La tintura és una altra activitat amb alt contingut en productes químics: Per a les peces de cotó, és a l’Índia on es desenvolupa l’escena. Tirupur al sud del país, és el nou “el daurat tèxtil”, amb unes 10.000 fàbriques que produeixen peces sense parar per a les marques occidentals. La tintura d’aquestes peces és una activitat que consumeix molts productes perillosos per a l’home i el medi ambiente.Se usen Colorants azoics, prohibits a Europa, colorants clorats, metalls pesants (per a la brillantor) … I com més fosc és el color, més concentració de productes químics hi ha (La roba interior negra, tan elegant està plena de productes tòxics). I com de costum, els obrers Indis no etsan informats de la toxicitat dels productes que manipulen cada dia. Les explosions i els incendis són moneda corrent en les fabriques de Tirupur. I els obrers xipollejant en les aigües de tintura o blanquejat en les qualsevol aboquen les restes de productes tòxics sense guants ni màscara. Pel que fa a les aigües usades, es desfan d’elles filtrant i creant camps de fang ultra tòxics. En Tirupur l’aigua i la terra han estat contaminats en menys de 20 anys i els metges fan sonar l’alarma. En 10 anys, el nombre de càncer ha estat multiplicat per dos en la regió, fins al punt que s’han obert clicnicas d’oncologia especialment en Tirupur. Però les autoritats es neguen a fer el vincle entre la indústria tèxtil i càncer.

Però en Tirupur, es troben també molts hotels de luxe guapíssims per als compradors occidentals: següents són tan confortables que no es mouen d’allà i són els responsables Indis els que van a veure’ls. No fos cas que vegin les condicions de treball dels empleats i respirin vapors tòxics …

Davant d’aquesta aixo, alguns opten per al cotó Biològic de H & M per exemple. però a l’Índia, els camps de cotó ecològics i cotó ordinari es un al costat d’altre. I un es pregunta quina és la qualitat del cotó ecològic quan el camp del costat aquesta inundat amb pesticides. I a la fàbrica, els dos tipus de cotó estan separat en dos munts amb un cartellet que posa “BIO”. Això li causa gràcies al director de la fàbrica entrevistat perquè els colorants usats per al cotó ecològic és exactament el mateix que l’usat per samarretes d’un o dos euros! A més, segons els especialista, es ven més cotó ecològic que es conrea! on és l’error!

El millor de tot és que les marques europees no s’atreveixen a posar l’etiqueta: “Made in Bangladesh” o al’Índia per a les vostres sabates, les vostres samarretes i la roba interior … La marca de roba interior tan cara “Chantelle” prefereix posar: “dissenyat a França “per als seus sostenidors negres tan elegants, saturats amb productes tòxics! És més sexy!

Un consell: Renteu sempre les peces recentment comprades: no treu els productes nocius del tot però si ajuda!